Breaking News
loading...

Cristian Mungiu decorat la Cannes

Cristian Mungiu decorat la Cannes

Cristian Mungiu primeste titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor din partea Guvernului francez.

Nascut la Iasi in 1968 , Cristian Mungiu este unul dintre cei mai buni regizori romani reprezentand generatia postedecembrista . A absolvit cursurile Academiei de Tearu si Film din Bucuresti 1998 dupa care a contribuit in calitate de regizor secund la realizarea unor filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) si Traian de vie (1998, regia Radu Mihaileanu ) , de asemenea a realizat si cateva filme de scurt- metraj inainte de lansarea filmului Occident.

Recent Cristian Mungiu a colaborat impreuna cu alti cinci regizori est -europeni in cadrul unui ciclu intitulat Lost and Found , care este alcatuit din patru scurt metraje , un documentar si un film de animatie.

Cristian Mungiu a fost distins , in 2008 , cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler de catre Guvernul francez.

Regizorul si scenaristul a castigat trofeul Palme d`Or de la Cannes in 2007 , Patru luni trei saptamani si doua zile , o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre. Cineastul roman a revenit pe Croazeta in 2009 , cu antologia de scurt metraje Amintiri din Epoca de Aur , care a rulat in sectiunea Un Certain Regard . Anul trecut , filmul Dupa dealuri a inregistrat o dubla victorie la Cannes , premiu pentru scenariu obtinut de Mungiu , si premiul pentru interpretare feminina , acordat actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

Cristian Mungiu face parte din juriul editiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes (15-25 mai) . Juriul este prezidat de Steven Spielberg.

 

Regizorul Cristian Mungiu a declarat ca invitatia de a face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes 2013 este si o recunoastere pentru cinematografia romana.

Intrebat daca nu ii va fi greu , ca jurat , sa treaca peste prestigiul autorului si sa judece la rece filmul , Cristian Mungiu a raspuns : filmele nu pot fi analizate stiintific sau la rece – in final , orice judecata , orice ierarhie este subiectiva si conjuncturala – tot ce poti sa faci e sa fii cat poti de onest cu tine insuti , cu filmele pe care le vezi si sa incerci sa promovezi valorile in care crezi , indiferent de autor sau de calcule de orice fel.

About roz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*